Het verschil tussen traditioneel stucwerk en dunpleisterwerk

Geschreven door
Inhoudsopgave
Wat is het verschil tussen dunpleister en stucwerk?
Je staat op het punt om je nieuwbouwwoning af te laten werken. De muren en plafonds zijn nog kaal beton of behangklaar gemaakte blokken, en je vraagt je af: wat is hier nu eigenlijk precies nodig en wat is het verschil tussen dunpleister en stucwerk? En belangrijker nog: wat past het beste bij jouw woning en wensen?
Bij Afbouw Slegers krijgen we deze vraag regelmatig. Logisch ook! Beide opties zorgen voor mooie, strakke muren, maar er zit wel degelijk verschil in de manier van werken, het resultaat én het kostenplaatje.
Dunpleister: snel, glad en perfect voor nieuwbouw
Dunpleister is speciaal ontwikkeld voor nieuwbouwwoningen met relatief vlakke wanden, dit wordt behangklaar genoemd. Vrijwel alle nieuwbouwwoningen worden met behangklare wanden opgeleverd. Dunpleisterwerk wordt machinaal aangebracht in een dunne laag en zorgt voor een egale, gladde afwerking die klaar is om geschilderd te worden. Doordat het een vochtarm product is en snel droogt, is het ideaal als je snel door wilt met de volgende stappen, zoals het schilderwerk of de vloer.
Wij zijn fan van dunpleister, vooral omdat het zorgt voor een veel minder lange doorlooptijd, een kortere droogtijd en wel een prachtig strak eindresultaat geeft. Ook prettig: het is een stuk voordeliger dan traditioneel stucwerk, zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit.
Traditioneel stucwerk: voor wie net dat beetjeextra nodig heeft
Is de ondergrond niet behangklaar omdat er een extra wand wordt geplaatst, of er bijvoorbeeld spackspuitwerk is gespoten boven de tegels in de toiletruimte? Dan is traditioneel stucwerk de juiste keuze. Hierbij wordt een dikkere laag aangebracht, die oneffenheden moeiteloos corrigeert. Voor plafonds wordt er sowieso altijd traditioneel stucwerk gebruikt om de V-naden netjes dicht te maken en het hoogteverschil in de platen waarmee het plafond is gemaakt recht te maken.Het resultaat is altijd een superstrakke basis voor jouw verdere afwerking.
Het aanbrengen en drogen duurt wat langer dan bij dunpleister, maar als jouw woning het nodig heeft, is dit de investering zeker waard.
Is traditioneel stucwerk in de nieuwbouw beter dan dunpleisterwerk?
Het korte antwoord hierop is nee, voor behangklare wanden niet. Het zijn twee verschillende soorten materialen en verschillende soorten technieken,waarbij de één niet beter is dan de andere.
Een belangrijk verschil tussen wat traditioneel stucwerk wel kan en dunpleisterwerk niet is het recht maken van wanden. Dunpleister is een ondergrondvolgend product, en ondanks dat de aannemer de wanden netjes behangklaar en recht op moet leveren, kan het gebeuren dat er een knik of bobbel in de wand zit. Dunpleisterwerk is te dun om dit volledig te corrigeren, maar het is nooit nodig om bij voorbaat al voor traditioneel stucwerk in je nieuwbouwwoning te kiezen. De kans is namelijk klein dat dit bij jouw woning van toepassing is. Wanneer het onverhoopt wel het geval is, zullen onze vakmannen dit altijd aangeven en bespreken we de mogelijkheid om de betreffende muur traditioneel te stukadoren. Zo kan de rest van de woning gewoon voorzien worden van het voordeligere dunpleisterwerk en ben je wel verzekerd van mooie, strakke wanden.
Twijfel je nog? Wij denken graag met je mee
Elk huis is anders, en elke bewoner heeft andere wensen. Daarom nodigen we je graag uit in onze showroom om je te adviseren over de beste keuze voor jouw situatie. Of je nu gaat voor dunpleister of traditioneel stucwerk, met onze ervaring en oog voor detail ben je verzekerd van een professionele afwerking.
Neem gerust contact met ons op voor advies of een vrijblijvende offerte. We helpen je graag op weg naar een woning waar je trots op kunt zijn!
Vraag nu jouw offerte aan
Wij bieden duidelijke en eerlijke offertes voor al jouw stukadoors- en afbouwwerk. Binnen 1 minuut aangevraagd, volledig vrijblijvend en zonder verborgen kosten.
Blogs van Afbouw Slegers
